Waarom vieren we Moederdag?

Vrijwel iedereen in Nederland verwent zijn moeder wel op Moederdag, het is dan ook de aangewezen dag om jouw moeder eens in het zonnetje te zetten. Op deze dag worden er altijd ontzettend veel rozen, parfumflesjes en knuffels verkocht. Winkels zijn druk en mensen doen een paar dagen van te voren altijd hun best om een zo geschikt mogelijk cadeau te vinden. Maar hoe is deze dag nu eigenlijk tot stand gekomen? En waar kun je dan het beste Moederdag cadeaus vinden?

Ontstaanswijze van Moederdag

Moederdag is eigenlijk nog niet zo heel erg oud. Het is dan eigenlijk ook pas sinds zo’n honderd jaar geleden voor het eerst ter sprake gekomen. Om je te vertellen over de oorsprong moeten we terug naar de vorige eeuw. In deze periode zaten de meeste vrouwen thuis. Het was dan ook best wel een mannenwereldje. Het was de man zijn plicht om brood te verdienen, de vrouw haar taak was om het huis netjes te houden en de kinderen te verzorgen.

Het huishouden is dus heel lang echt het domein van de moeders geweest, zij maakten hier echt de dienst uit. Maar wist je dat je vroeger voor het huidhouden nog best wel wat moest leren? Het ging er best wel streng aan toe in die tijd, de vrouwen die thuis bleven moesten dan ook geregeld voorlichtingsfilms kijken. In deze video’s werd dan uitgelegd hoe je alles zo netjes mogelijk neer kon zetten in de kast of op de tafel. Dit was echt pietje precies, het moest met de liniaal kloppen.

Deze filmpjes kwamen van het Ministerie van Landbouw en Visserij. Het is inderdaad een rare instantie die deze filmpjes maakte, maar daar gaan we nu verder niet op in.

Toen de stofzuiger nog niet bestond

De vrouw had het dus erg druk in het huishouden. Men kende de stofzuiger nog niet, laat staan de vaatwasser. Hierdoor waren de moeders de hele dag in de weer om het huis tip en top in orde te maken. De taken die de moeders uit moesten voeren waren ontzettend verschillend van dag tot dag. Zo moest de vrouw de was doen, het huis schrobben en de kachel schoonmaken. Nu niet bepaalde de meest leuke taakjes dus.

Langzamerhand kwamen er steeds meer elektrische apparaten die het de vrouw iets makkelijker maakten. Door de loop der jaren naam het aantal huishoud vrouwen dus af, steeds meer moeders en vrouwen besloten toch maar om werk te gaan zoeken. Mede dankzij vakbonden hebben vrouwen toch een plek kunnen krijgen op de arbeidsmarkt.

De eerste Moederdag

De eerste keer dat er over Moederdag werd gepraat was in 1914 in Amerika. Het initiatief kwam van een lerares. Zij was van mening dat we wel eens een keer wat terug mochten doen voor de moeders. Ze sloofden zich namelijk helemaal uit voor ons, en ze waren er nog nooit voor bedankt.

Schelpenketting - Moederdag Cadeau

Veel mensen waren het hiermee eens en in datzelfde jaar werd het uitgeroepen tot nationale feestdag. Moederdag is echter pas in 1922 erkend als officiële feestdag.

Waarom vieren we het dan?

De dag is dus voornamelijk bedoelt om de moeders te bedanken. Het is echt niet altijd even makkelijk om moeder te zijn, vraag dit maar eens na binnen je vriendenkring. Er komt echt een hoop bij kijken, vandaar dat ze wel een speciale dag verdienen.

Op deze dag kopen veel mensen een cadeau voor hun moeder, het is niet echt het cadeau wat centraal staat, het idee erachter is wat het meest belangrijk is. Het gaat er om dat de moeders een beetje erkenning krijgen voor het werk dat ze hebben geleverd.

Kinderen maken op de basisschool de meest leuke stukjes die ze vervolgens aan hun moeder geven. Dit zijn altijd super lieve, schattige dingetjes. Vaak mogen ze er dan een gedichtje bij schrijven en de kaartjes worden altijd met veel hartjes onder getekend.

De man binnen de relatie viert het feest ook gezellig mee, voor hem is er nog de Vaderdag maar dit is weer een heel ander verhaal. De man binnen de relatie weet ook dat de moeder veel tijd heeft ondernomen om haar kind te zien opgroeien. Daarnaast heeft ze ook een hele bevalling moeten doorstaan, hij begrijpt dus helemaal waarom het zo belangrijk is dat de moeder af en toe in het zonnetje wordt gezet.

Leuke ideeën voor cadeaus

Er zijn een hele hoop dingen die je kunt kopen voor je vrouw of voor je moeder. Het is dan ook niet altijd even makkelijk om iets te vinden, de kans is groot dat ze het al eens heeft gehad. Daarom hebben we voor jou een paar leuke ideeën die je kunt gebruiken voor je volgende Moederdag aankoop.

Wat ontzettend leuk is, is om een dagje uit te organiseren. Je kunt bijvoorbeeld regelen dat ze een dagje naar de sauna k

an of dat ze met vriendinnen iets in de stad kan gaan eten. Zo gun je haar ook eens een keer een beetje rust. Als je dit op een leuke kaart schrijft dan heb je zo al een topcadeau wat je kunt geven. Parfum is ook altijd wel goed, let er wel op dat je alleen een luchtje koopt als je zeker weet dat ze er van houdt. Niets is namelijk vervelender dan er achter komen dat je moeder het geen lekker luchtje vindt. Een pakket voor in bad is dan ook een veel beter idee.

Deze zijn altijd voor iedereen geschikt. Vaak zitten er heerlijke geurtjes in voor in bad, zo kan ze geheel tot ontspanning komen. Voor de ietwat creatiever onder ons is het ook een geweldig idee om een boek te laten maken. Verzamel dus alle leuke foto’s van je moeder en plak ze bij elkaar in een boek. Hierdoor heb je een heel persoonlijk cadeau waarin je alle fijne herinneringen laat zien die je met je moeder hebt doorgebracht.

Mocht je nu nog niks vinden dan kun je altijd nog even op internet kijken. Er zijn echt honderden manieren waarop je jouw moeder kunt verrassen op Moederdag.

 Welke winkels zijn geschikt?

Goed, je weet nu wat je jouw moeder wilt geven. Je hebt alleen geen idee waar je nu moet gaan kijken. Het eerste wat je kunt doen is op internet gaan zoeken. Websites als Bol en Wehkamp hebben vrijwel alles. Vaak is dit ook de goedkoopste optie, deze producten zijn toch vaak een tikkeltje goedkoper dan de winkels.

Er zit echter een groot nadeel aan deze optie en dat is dat je nooit precies weet wanneer je jouw pakketje nu kan verwachten. Als je na de winkel gaat dan weet je dit wel, je loopt tenslotte met je doos de deur uit. Winkels waar je terecht kunt voor schoonheidsproducten of badproducten zijn Etos, ICI Paris en Kruidvat. Hier hebben ze een enorm assortiment, van crèmes tot aan luchtjes.

Als je op zoek bent naar een bon voor een dagje uit dan kun je het beste langsgaan bij de Bruna. Hier hebben ze verschillende soorten bonnen, bijvoorbeeld een boekebon of een Bongo bon. Mocht het nu zijn dat je hier niks kan vinden dan kun je voor de bonnen wel gewoon online terecht. Vaak krijg je namelijk bij aankoop gewoon de code in je mail.

Moederdag is dus nog niet zo heel erg lang bekend in Nederland. Dit betekend niet dat je deze dag moet overslaan. Je moeder is de vrouw van je leven, zij is de reden dat je hier nu staat. Al die jaren heeft ze voor je gezorgd, het is dus wel zo eerlijk om haar ook een keer in het zonlicht te zetten.

Trek je schoenen dus aan en ga duik eens de winkels in, hierboven hebben we jou al de beste tips geven voor mogelijke cadeaus en winkels waar je kunt kijken. Zet het op je kalender of schrijf het in je agenda, dan kun je het ook niet vergeten.

Nog even wachten, 12 mei is het Moederdag 2019!

Schrijf je gratis in, mis dit niet!

Mis dit niet! Wij sturen de beste moederdag cadeau ideeen voor jouw interesse!

  • Interesse in:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Top Cadeaus bij:

Wij gebruiken cookies en als je onze site bezoekt ga je hiermee akkoord.